Minun tarinani, Sofia Vesa

Esittelyssä Tuntuman äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti sekä naisten valmennukseen erikoistunut personal trainer, Sofia Vesa.

Minun Tarinani on Tuntuman naisten esittelysarja. Avaamme teille matkaamme naisten hyvinvoinnin ammattilaisiksi, jotta tuntisitte meidät hieman paremmin ja tietäisitte taustaamme. Toisena esittelyvuorossa on Sofia, äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti sekä naisten valmennukseen erikoistunut personal trainer. Tuntuman sähäkkä energiapakkaus, joka ammentaa laajaa kokemustaan niin fysioterapia- kuin valmennuskentältäkin asiakkaidensa parissa.

”Olen useammin kuin kerran kuullut kommentteja, kuten ”miten sää voit olla noin energinen ja saada pieneksi ihmiseksi niin paljon aikaiseksi?” tai että ”mistä sulla riittää rohkeutta tuohon kaikkeen?”. 🙂 Voin ihan rehellisesti sanoa, että en tosiaan olisi tässä elämäntilanteessa ilman perhettä; äitiä, isää, siskoja ja puolisoa, jotka ovat puskeneet eteenpäin, rohkaisseet, kannustaneet, uskoneet ja auttaneet kinkkisten elämäntilanteiden yli. Vanhemmat eivät koskaan (ainakaan minulle ääneen) epäilleet aikomuksiani tulla maailmankuuluksi tanssiaksi ilman vankkaa tanssipohjaa. Eivät pelänneet tulevaisuuteni puolesta, vaikka päätin ensimmäisenä ammattikorkeakouluna kesken opintojen tehdä esikoiseni tai epäröineet tulevaisuuden suhteen lähtiessäni yrittäjäksi. Jokainen rohkea ihminen tarvitsee jonkun ihmisen, joka uskoo ja luottaa ja minulla niitä on koko perheellinen eli olen tosi onnekas. Tottakai päättäväinen luonne, sopiva kilpailuhenkisyys, valtava kunnianhimo, nöyryys ja korkea työmoraali ovat olleet osaltaan vaikuttamassa tähän polkuun.

Lapsuuden ja nuoruuteni sain harrastaa erilaisten lajien parissa. Yleisurheilu, lentopallo ja tanssi olivat suosikit, joista tanssi nousi erityisen tärkeäksi harrastukseksi. Oli luontevaa ajatella tulevaisuutta aika varhaisessa vaiheessa jo liikunta- ja hyvinvointikentällä. Tanssijan ammattiin en koskaan päässyt, mutta oma tieni lähti fysioterapiaopintojen kautta liikkeelle. Ennen ammattikorkeakouluopintoja kerkesin työskennellä jos jonkinmoisissa työtehtävissä tarjoilijana, baarityöntekijänä, siivoajana, tanssin-ja jumpan opettajana, puhelinmyyjänä ja parhaina aikoina näitä kaikkia melkein samaan aikaan. Ei ole siis vapaa-ajan ongelmia ollut vielä juuri tähän päivään mennessä. 😉

Fysioterapiassa päästään lähelle ihmisen toimintakykyä ja sen parantamista. Itse koin kuitenkin fysioterapeuttisen ohjauksen jostain syystä hieman kapea-alaiseksi opiskeluvaiheessa ja halusin saada laajempaa näkökulmaa, liikepankkia ja käsitystä ihmisen kokonaisvaltaisemmasta hyvinvoinnista. Fysioterapiaopintojeni ohella kävin Trainer4You:n personal trainer -koulutusputken ja tämä on ollut yksi käänteentekevistä vaiheista elämässäni. Ei pelkästään sen tuomien työmahdollisuuksien takia, vaan niiden ihmisten, joita olen tuolla matkalla kohdannut. Opintojeni jälkeen pääsin Trainer4You:n timanttiseen kouluttajakaartiin mukaan, jossa edelleen olen mukana ja tänä vuonna kouluttajapestiä on tullut kannettua seitsemän vuotta, aika mahtavaa! Yksi tärkeimmistä ja parhaimmista työpaikoista on myös ollut työskennellä samaisen yrityksen leivissä palkallisena kolmen vuoden ajan.

Kiinnostus äitiys- ja lantionpohjafysioterapian puolelle heräsi omien lasteni myötä. Ensimmäisen raskauteni aikana liikuin hyvin monipuolisesti ihan loppuun saakka. Tuolloin ei kuitenkaan ollut vielä juuri tietoa, mitä kannattaisi ja mitä ei kannattaisi tehdä raskausaikana, jotta palautuminen tapahtuisi hyvin. Näin jälkikäteen koenkin, että olen palautunut vasta toisen synnytykseni jälkeen kunnolla, koska tuolloin minulla oli ammatillista koulutusta jo asian tiimoilta. Raskausajan liikunnalla on kyllä valtava vaikutus synnytyksen kulkuun, synnytyksestä palautumiseen ja siihen, kuinka synnytyksen jälkeen pääsee palaamaan vanhojen harrastusten pariin. Kunpa olisin kaiken tämänhetkisen tiedon tiennyt ja saanut jo esikoista odottaessani! Suosittelen kyllä ihan kaikille odottaville äideille hakemaan henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa siihen, miten omasta kehosta voi huolehtia jo raskauden tullessa ilmi.

Suomessa neuvolajärjestelmä on aivan loistava muuhun maailmaan verrattuna. Kuitenkin, äidit kokevat vielä nykyäänkin, että vauvan asiat saadaan hoidettua hyvin ja huolella, mutta äidit itse eivät saa vielä kovinkaan usein itse tarkkoja neuvoja niin raskausajan liikuntaan kuin synnytyksestä palautumiseenkaan. Tähän olen törmännyt itsekin ja tästä syystä halusin lähteä viemään äitiyspuolta Suomessa eteenpäin. Tiesitkö, että Ranskassa kaikki synnyttäneet naiset saavat fysioterapiaa synnytyksen jälkeen? Tähän meillä on Suomessa vielä matkaa.

Tällä hetkellä saan jakaa arkeni kolmen ihanan yrittäjä-kollegani kanssa Tuntumassa. Oma työnkuvani koostuu pääsääntöisesti äitiys- ja lantionpohjayksilöasiakkaista, personal training -valmennuksista Liikuntakeskus Voitossa sekä hallinnollisista tehtävistä. Lisäksi saan luennoida ja kouluttaa valtakunnallisesti Äitiysliikunnan ammattilaisia Äitiysliikunta-akatemian pääkouluttajana. Äitiysliikunta-akatemian koulutukset olemme luoneet valmennuskentältä kumpuavaan tarpeeseen kehittää äitiyspuolen osaamista personal trainereiden, liikunnanohjaajien, ryhmäliikuntaohjaajien, fysioterapeuttien ja terveydenhoitajien keskuudessa. Ihan mahtava juttu, että hiljalleen Suomesta löytyy jo valtaosasta paikkakuntia joku äitiysliikuntaan perehtynyt ammattilainen!

Tuntumassa meidän kaikkien suuri intohimo on mahdollistaa kaikille naisille mahdollisimman kivuton raskausaika, haluamme jakaa tietoa synnytyksestä palautumisesta sekä kouluttaa kentälle lisää ammattilaisia. Tämä tottakai vaatii myös itseltämme jatkuvaa kehittymistä ja opiskelua ja seuraavaksi olen itse aloittamassa useamman kuukauden kestävät opinnot liittyen raskausajan ja synnytyksen jälkeisen liikunnan ja harjoitteiden ohjaamiseen. Välillä kun katsoo taaksepäin, tuntuu hurjalta kuinka paljon ollaan saatu Tuntuman naisten kanssa aikaiseksi lyhyessä ajassa. Vaikuttaa siltä, että Tuntuma on löytänyt hiljalleen paikkansa raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten keskuudessa, kiitos siitä teille kaikille asiakkaillemme <3 Jotta elämä ei olisi pelkkää työtä, niin mainittakoon, että arkea tasapainottavat lapset, puoliso ja rakas tanssiharrastus, jonka kautta omat voimavarat saa latautumaan muun hulinan keskellä.”

<3 Sofia

Äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti, naisten valmennukseen erikoistunut personal trainer, kouluttaja

Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapiaa etänä

Kuten monet muutkin, poikkeuksellinen ajanjakso on saanut meidätkin siirtymään laajemmin verkkopalveluihin. Ennalta tämä hieman jännitti, sillä olemme tottuneet työskentelemään asiakkaiden kanssa koskettaen ja läheltä ohjaten. Pääasiassa fysioterapeutin työ on hyvin… Lue lisää »

Lue lisää

Erään mahan tarina

Asiakas kirjoitti meille omista kokemuksistaan synnytyksen jälkeisestä palautumisesta, äitiysfysioterapiasta ja liikunnasta. Kiitos, kun saamme jakaa tarinan. <3 Jotain on todella pahasti vialla, ajattelen ollessani ensimmäisellä tanssitunnilla synnytyksen jälkeen. Synnytyksestä on… Lue lisää »

Lue lisää