Lantionpohjan fysioterapia
Lantionpohjan fysioterapia auttaa lantionpohjan toimintahäiriöiden tunnistamisessa, ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Lantionpohjalihakset ovat erittäin tärkeä lihasryhmä. Ne kannattelevat sisäelimiä, toimivat ryhdin perustana, mahdollistavat virtsan-, ilman- ja ulosteenpidätyskyvyn – ja hyväkuntoisina lisäävät seksuaalista nautintoa.
Lantionpohjan toimintahäiriöitä ja haasteita esiintyy kaiken ikäisillä. Virtsankarkailu on yleisin lantionpohjan toimintahäiriö, jonka taustalla voi olla erilaisia syitä. Lantionpohjan kipua voi myös aiheuttaa moni tekijä. Endometrioosi ja vulvodynia esimerkiksi, mutta myös kehon toiminnan haasteet tai opittu tapa. Lantionpohjan fysioterapiaan voi tulla myös oppimaan omasta kehosta ja sen toiminnasta.
Mitä vastaanotolla tehdään?
Ensimmäisellä käyntikerralla keskustellaan, tutkitaan ja selvitetään syitä oireisiin sekä asetetaan tavoitteet kuntoutumiselle. Fysioterapia suunnitellaan aina yksilöllisesti asiakkaan elämäntilanne huomioiden. Jatkokäyntien aikana seurataan asiakkaan edistymistä. Ihmiskeho on mukautuvainen ja useimmissa tapauksissa oikealla harjoittelulla oireet lieventyvät ja lopulta paranevat.
Lantionpohjalihasten toimintaa voidaan tutkia fysioterapeuttisella sisätutkimuksella, emg-mittauksella tai ultraäänellä kuvantaen. Tutkimustapa päätetään yhdessä asiakkaan kanssa. Emg-laitteen käyttöönotto vaatii oman, henkilökohtaisen elektrodin hankkimisen (35€). Tuntumasta voi vuokrata kotiharjoitteluun myös sähköstimulointilaitteen harjoittelua tehostamaan, jos se on tilanteessa tarpeen.
Lantionpohjan vaivat voivat tuntua kiusallisilta, joten lantionpohjan kuntoutuksella voidaan saavuttaa paljon myös henkisessä hyvinvoinnissa. Kannattaa tulla asiantuntevan lantionpohjan toimintaan erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle ja kuntoutus saadaan hyvin alkuun.
Jos lantionpohjan toiminta herättää kysymyksiä pian synnytyksen jälkeen, suosittelemme fysioterapeuttista jälkitarkastusta, johon sisältyy myös lantionpohjan toiminnan tutkiminen.