Mitä tarkoittaa Diastasis Recti?

Diastasis recti tai tutummin vatsalihasten erkauma voi esiintyä kenellä tahansa, synnyttäneiden naisten lisäksi esimerkiksi nopean lihomisen seurauksena, aktiiviliikkujilla tai raskaan fyysisen työn seurauksena.

Vatsalihasten erkaumassa suoran vatsalihaksen oikea ja vasen puoli ovat erkaantuneet ja vatsalihasten välinen jännesauma (linea alba) venynyt, jonka vuoksi keskivartalon toiminta voi häiriintyä. Raskausvatsa, keskivartalolihavuus sekä raskas urheilu, jossa vaaditaan keskivartalolta tukea, altistavat vatsalihaksen jännesaumaa paineelle ja venymiselle, joiden johdosta erkauma voi syntyä. Suurentunut vatsalihasten väli ei kuitenkaan aina tarkoita vatsalihasten erkaumaa, koska erkauma on ennenkaikkea toiminnallinen häiriö.

Synnytyksen jälkeen linea alba alkaa palautumaan raskausajan venytyksestä. Spontaani palautuminen on nopeinta 2-3 kuukautta synnytyksestä, mutta vahvistuakseen kudos tarvitsee myös kuormitusta. Aluksi on tärkeää huolehtia ensisijaisesti riittävästä levosta, monipuolisesta ravinnosta ja kevyestä liikkumisesta. Kun voimavaroja on ja palautuminen on lähtenyt käyntiin, keskivartaloa tulee kuormittaa nousujohteisesti. Oikealla kuormituksella palautuminen tehostuu ja keho vahvistuu. Vatsalihasten erkauma voi aiheuttaa monenlaisia haasteita liikkumisessa ja arjen toiminnoissa.

Mistä tunnistaa erkauman?

Erkaumasta voi ulkoisesti kertoa vatsan pömpötys, ”patongin”/harjanteen ilmaantuminen vatsalihasten keskilinjaan vatsaa jännittäessä tai kolo/pehmeys vatsalihasten välissä, mikä ilmenee esimerkiksi selinmakuulta noustessa.  

Erkauman hoidossa keskiössä ovat harjoitteet, joilla keskivartalon toimintaa normalisoidaan. Tutkimisessa käytetään manuaalisia menetelmiä, liiketestejä sekä kuvantavaa ultaäänilaitetta, jolla erkauman suuruus saadaan mitattua luotettavasti sekä tutkittua keskivartalon lihaksiston aktivoituminen erilaisilla liikkeissä.

Fysioterapeutti kuvantaa vatsalihasten erkaumaa ultraäänilaitteella
Käytämme kuvantavaa ultraääntä vatsalihasten erkauman tutkimisessa

Lue lisää erkaumasta.

Naisten Hyvinvointikeskus Tuntuma tarjoaa monipuoliset äitiysfysioterapian ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin palvelut kaiken ikäisille naisille. Tervetuloa!