Mitä tarkoittaa Diastasis Recti?

Diastasis recti, eli tutummin vatsalihasten erkauma, voi esiintyä kenellä tahansa, synnyttäneiden naisten lisäksi myös ylipainoisilla ihmisillä, miehillä sekä aktiiviliikkujilla ja urheilijoilla.

Vatsalihasten erkaumassa suoran vatsalihaksen oikea ja vasen puoli ovat erkaantuneet ja vatsalihasten välinen jännesauma (linea alba) venynyt. Raskausvatsa, keskivartalolihavuus sekä raskas urheilu, jossa vaaditaan keskivartalolta tukea, altistavat vatsalihaksen jännesaumaa paineelle ja venymiselle, joiden johdosta erkauma syntyy.

Synnytyksen jälkeen erkauman spontaanin palautumisen tulisi tapahtua 8-12 viikon aikana. Tämän jälkeen vatsalihasten saumaan jäänyttä rakoa voidaan kutsua erkaumaksi. Vatsalihasten erkauma aiheuttaa monenlaisia ongelmia toimintakyvyssä. Selkäkivut, keskivartalon hallinnan ongelmat ja virtsankarkailu ovat esimerkkejä oireista.

Mistä tunnistaa erkauman?

Erkaumasta voi kertoa vatsan pömpötys, ”patongin” ilmaantuminen vatsalihasten keskilinjaan vatsaa jännittäessä tai kolo/pehmeys vatsalihasten välissä, mikä ilmenee esimerkiksi selinmakuulla. Muita oireita voivat olla mm. paha olo selinmakuulla tai pulssin tuntuminen selkeästi vatsalla.  

Erkauman hoidossa keskiössä ovat harjoitteet, joilla lantionpohja ja poikittainen vatsalihas saadaan aktivoitua oikein. Tutkimisessa käytetään manuaalisia menetelmiä sekä kuvantavaa ultaäänilaitetta, jolla erkauman suuruus saadaan mitattua luotettavasti sekä tutkittua keskivartalon lihaksiston aktivoituminen erilaisilla liikkeissä.

Fysioterapeutti kuvantaa vatsalihasten erkaumaa ultraäänilaitteella
Käytämme kuvantavaa ultraääntä vatsalihasten erkauman tutkimisessa

Lue lisää erkaumasta.

Naisten Hyvinvointikeskus Tuntuma auttaa vatsalihasten erkauman hoidossa ja lantionpohjan lihasten vahvistamisessa. Tarjoamme monipuoliset äitiysfysioterapian ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin palvelut kaiken ikäisille naisille.