Lantionpohjan fysioterapia
Lantionpohjan fysioterapia auttaa lantionpohjan toimintahäiriöiden tunnistamisessa, ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Lantionpohjalihakset ovat naisen tärkein lihasryhmä. Ne kannattelevat sisäelimiä, toimivat ryhdin perustana, mahdollistavat virtsan-, ilman- ja ulosteenpidätyskyvyn – ja hyväkuntoisina lisäävät seksuaalista nautintoa.
Lantionpohjan toimintahäiriöitä ja haasteita esiintyy eniten synnyttäneiden ja vaihdevuosi-iässä olevien naisten keskuudessa ja ne yleistyvät ikääntyessä. Lisäksi ylipaino on riskitekijä virtsankarkailuun. Yleisin lantionpohjan ongelmista on lihasten heikkous, minkä vuoksi esimerkiksi virtsankarkailua esiintyy. Lantionpohjaongelmista kärsivät myös esimerkiksi nuoret urheilijat ja hyväkuntoiset kuntoilijat, jolloin ongelmana on yleensä lihasten yliaktiivisuus ja kireys.
Mitä vastaanotolla tehdään?
Ensimmäisellä käyntikerralla tutkitaan, keskustellaan ja selvitetään syitä oireisiin sekä asetetaan tavoitteet kuntoutumiselle. Harjoitteluohjelma suunnitellaan aina yksilöllisesti asiakkaan tilanne tarkasti huomioiden. Jatkokäyntien aikana seurataan asiakkaan edistymistä. Ihmiskeho on mukautuvainen ja useimmissa tapauksissa oikealla harjoittelulla oireet lieventyvät ja lopulta paranevat.
Lantionpohjalihasten toimintaa voidaan tutkia fysioterapeuttisella sisätutkimuksella, emg-mittauksella tai ultraäänellä kuvantaen. Fysioterapeuttinen sisätutkimus tehdään vain asiakkaan suostumuksella. Emg-laitteen käyttöönotto vaatii oman, henkilökohtaisen elektrodin hankkimisen (35€) ensimmäisellä kerralla. Tuntumasta voi vuokrata kotiharjoitteluun myös sähköstimulointilaitteen harjoittelua tehostamaan.
Lantionpohjan vaivat voivat tuntua kiusallisilta, joten lantionpohjan kuntoutuksella on saavutettu paljon myös henkisessä hyvinvoinnissa. Kannattaa tulla asiantuntevan lantionpohjan toimintaan erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle ja kuntoutus saadaan hyvin alkuun. Ei kannata jäädä murehtimaan, kun lantionpohjan fysioterapian avulla voit saada apua vaivoihin.