Vatsalihasten erkauma – mikä se on?

Nykypäivän äiti tulee varmasti jossain kohtaa raskautta tai viimeistään palautuessaan synnytyksestä, törmäämään käsitteeseen ”vatsalihasten erkauma”. Aihe on tärkeä ja koskettaa isoa osaa väestöä. Vatsalihasten erkauma on aiheena kuitenkin vielä sellainen, mikä aiheuttaa paljon hämmennystä, kysymyksiä ja joskus jopa pelkoakin. Käydään tässä kirjoituksessa läpi sitä, mikä vatsalihasten erkauma on, kenellä sitä voi esiintyä ja mitä tehdä, mikäli epäilet itselläsi erkaumaa.

Raskaus on yksi suurimmista muutoksista, jonka naisen keho voi elämässään kokea. Raskausaikana tapahtuu paljon fysiologisia muutoksia kehossa, joista yksi on keskivartalon koon kasvaminen ja kudosten venyminen. Keskivartaloamme etupuolelta kehoa tukevat vatsalihakset. Raskauden aikana vatsalihasten kuuluu venyä ja siirtyä sivummalle kasvavan vatsan edeltä. Usein synnytyksen jälkeen keskivartalo palautuu normaaliin tilaansa muutamassa kuukaudessa. Joskus palautuminen kuitenkin häiriintyy, eivätkä vatsalihakset palaudukaan normaalisti lähelle toisiaan ja tällöin puhutaan vatsalihasten erkaumasta.

Normaalitilanteessa pinnallisimman vatsalihaksen välissä kulkeva jännesauma on napakka, joustava ja leveydeltään vain 1-2cm. Raskausaikana sauma voi venyä jopa 15cm:n leveyteen. Mikäli sauma jää synnytyksen jälkeen auki eli sauman leveys ylittää pari sormenleveyttä, voidaan erkaumaa alkaa epäillä. Erkaantuneet vatsalihakset aiheuttavat alaselkäkipuja, ryhtiongelmia ja vaikeutta aktivoida keskivartalo. Ne voivat olla yhteydessä myös virtsan- kaasun- ja ulosteenpidätyskyvyttömyyteen sekä seksuaaliongelmiin. Useimmiten äiti kuitenkin kiinnittää huomiota pömpöttävään vatsaan, mikä ei meinaa palautua, vaikka synnytyksestä olisi kulunut jo reilusti aikaa. Selkeitä merkkejä vatsalihasten erkaumasta voi havaita myös keskivartaloa aktivoidessa. Tällöin vatsalihasten väliin voi nousta selkeä harjanne, patonkimainen rakenne tai vastaavasti sauma voi painua kuopalle. Normaalisti vatsalihakset palautuvat spontaanisti 3kk:n jälkeen synnytyksestä.

Kuvassa asiakkaalla on jäänyt vatsalihasten erkaumaa ylävatsalle, 
mikä näkyy vastan pömpötyksenä seisten.

Alla kuva vatsalihasten erkaumasta ja patonkimaisesta rakenteesta, 
mikä syntyy vatsalihasten väliin, kun lihaksia aktivoidaan. 

Yllä kuvassa vatsalihasten erkauma, mikä näkyy kuoppana vatsalihasten välissä, kun vatsaa aktivoidaan.
Vatsalihasten erkaumaa tavataan synnyttäneillä naisilla, mutta myös miehillä, voimaharjoittelijoilla, kovaa treenaavilla sekä keskivartalolihavilla. Painonnostovyön aiheuttama paine, keskivartalolihavuus ja kovat treenit ilman riittävää keskivartalon pitoa venyttävät yhtälailla vatsalihasten välissä olevaa jännesaumaa ja haurastuttavat sitä. 

Vatsalihasten erkauman kuntouttamisessa keskeistä on oppia käyttämään keskivartalon tukilihaksia eli lantionpohjaa ja syviä vatsalihaksia. Taidon voi oppia kaikki, mutta yleensä on hyvä käydä ammattilaisen luona hakemassa juuri sinulle soveltuvat harjoitteet. Netistä löytyy useita hyviä liikkeitä erkauman kuntouttamiseksi, mutta näistä kaikki eivät välttämättä sovi jokaiselle. Yksilöllisellä fysioterapiakäynnillä katsotaan sellaiset harjoitteet, joita sinulla on helppo tehdä omassa arjessasi.

Me olemme kuntouttaneet vatsalihasten erkaumia jo vuosia ja jopa 15cm:n erkaumia on saatu kuntoutettua normaaliin mittoihin ja äidit ovat päässeet pömppövatsastaan eroon. J

Mikäli epäilet, että sinulla voisi olla erkaumaa tai et muuten vain saa yhteyttä keskivartaloosi ja sen ryhdikkääseen kannatteluun, varaa aikasi yksilökäynnille www.hyvinvointikeskustuntuma.fi/ajanvaraus

<3 Sofia / Tuntuman äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti