Virtsankarkailu on varsin häpeilty ja vähän puhuttu aihe, vaikka karkailusta kärsii satunnaisena jopa puolet suomalaisista naisista. Vaihdevuosi-iässä vaiva yleistyy ja 40-60 -vuotiaista naisista virtsankarkailusta kärsii jo 20% ja yli 70-vuotiaista jopa puolet naisista (Lähde: Lääkärikirja Duodecim, 29.10.2019). Säännöllinen virtsankarkailu aiheuttaa sosiaalista ja hygieenistä vaivaa ja tämän vuoksi karkailuun kannattaa hakea apua, sillä vaivasta voi päästä kokonaan eroon! 6-7% säännöllisestä karkailusta kärsivistä naisista kuvaa virtsankarkailun heikentävän elämänlaatua.
Virtsankarkailua on olemassa eri tyyppejä ja kuvaan niistä nyt yleisimmät:
Ponnistusvirtsankarkailussa virtsa karkaa vatsaontelon paineen noustessa eli yleensä yskiessä, nauraessa, aivastaessa tai hyppiessä. Tällöin virtsankarkailun määrä on pientä, muutamia tippoja. Kuitenkin yleensä virtsaa karkaa sen verran, että tulee tarve vaihtaa housut kuiviin. Ponnistusvirtsankarkailussa on yleensä kyse siitä että lantionpohjan lihakset ja sidekudos pettävät paineen noustessa riittävän korkealle. Usein asiakas kuvaakin, että tavan arjessa karkailua ei juuri esiinny. Kävelylenkit onnistuvat ongelmitta ja pissahädän tullessa keretään hyvin vessaan. Kuitenkin äkillisen aivastuspuuskan iskiessä pidätyskyky laskee ja pitää todella keskittyä siihen, ettei virtsa karkaisi.
Ponnistusvirtsankarkailu tapauksissa virtsankarkailun hoitamiseksi on usein aloitettava säännöllinen lantionpohjalihasharjoittelu. Harjoittelussa erityisesti korostuvat nopeusvoimaharjoitteet, jotka parantavat lihasten ja kudosten toimintaa ponnistustilanteissa. Käytännössä harjoitteet toteutetaan seuraavalla tavalla:
Ota lantionpohjaan napakka jännitys, puhalla voimakkaasti heti perään ja keskity pitämään lantionpohjan jännitys yllä puhalluksen ajan. Rentouta lantionpohjalihakset ja tee sama nopeasti uudelleen. Toista 10 kertaa peräjälkeen. Voit tehdä harjoitetta eri asennoissa, kuten seisten, istuen, kyljelleen, selälleen tai vaikkapa kävellessä.
Pakkovirtsankarkailussa asiakkaalle tulee yhtäkkinen voimakas pissahädän tunne, jonka jälkeen rakko yleensä tyhjenee ennen kuin asiakas ehtii vessaan saakka. Näissä tapauksissa virtsankarkailun määrä on selvästi korkeampi, kuin ponnistusvirtsankarkailussa ja asiakkaat joutuvatkin pitämään pitäviä suojia päivittäin. Pakkovirtsankarkailun taustalla voi olla jatkuva rakkoärsytys, toistuvat virtsatieinfektiot, neurologiset sairaudet tai lantionalueen leikkaukset. Pakkoinkontinenssia hoidetaan usein sähköllä ja tämän vuoksi vaiva kannattaa tutkituttaa tarkemmin gynekologilla sekä lantionpohjafysioterapeutilla.
Sekamuotoisessa virtsankarkailussa asiakkaalla on sekä pakko- että ponnistusvirtsankarkailun oireita ja vaivan hoidossa on otettava huomioon molemmat karkailun tyypit.
Ylivuotovirtsankarkailussa rakko ei yleensä tyhjene kunnolla ja usein rakko pääsee täyttymään liikaa niin, että virtsa lopulta ”läikkyy yli”. Taustalla voi olla esimerkiksi rakon venymistä vaikkapa synnytyksen yhteydessä, kun asiakas ei ole huomannut tyhjentää rakkoaan riittävän usein ja rakko pääsee ylivenyttymään. Oireilun taustalla voivat olla myös gynekologiset laskeumat. Ylivuotovirtsankarkailua voidaan hoitaa esimerkiksi kohtuullistamalla virtsaamisvälejä ja kouluttamalla rakkoa uudelleen toimimaan oikea-aikaisesti.
Virtsankarkailulle altistavat raskaudet, synnytykset, vaihdevuosi-ikä sekä ylipaino. Karkailun taustalta voi löytyä myös liiallista kofeiinin tai veden nauttimista, lantionpohjalihasten ylikireyttä ja heikkoutta, epäsuotuisaa virtsaamisrutiinia (liian pitkät tai harvat virtsaamisvälit), hermotushäiriöitä sekä gynekologisia laskeumia.
Lantionpohjafysioterapiassa lähdetään liikkeelle karkailun tyypin selvittämisestä. On myös tärkeää tietää, onko karkailun taustalla lihasten tai sidekudoksen heikkoutta, ylikireyttä tai gynekologisia laskeumia, mitkä vaikeuttavat lantionpohjalihasten käyttöä. Rakon käyttäytymistä voidaan helposti selvittää, kun käydään läpi virtsaamistiheys ja tyypilliset tilanteet, joissa virtsa karkaa.
Tässä muutamia kommentteja asiakkailtamme, jotka ovat saaneet karkailua kuriin lantionpohjafysioterapian avulla:
”Ajattelin liian kauan karkailun kuuluvan normaaliksi osaksi synnyttäneen naisen elämää. Useat ystäväni käyttävät edelleen pikkuhousun suojia päivittäin karkailun pelon vuoksi. Onneksi kehtasin hakea apua vaivaan, sillä nykyään pystyn käymään jopa juoksulenkeillä ilman karkailua eikä minun tarvitse aivastessa enää pysähtyä paikalleen jalat ristissä. Suurkiitos!”
Nainen 47v.
”Muistan, että minulla jo nuorena tyttönä tuli pissatippoja housuun trampoliinilla. Myöhemmin aikuisiällä minulla on ollut yhdyntäkipuja, vaikeutta käyttää tamponia ja karkailua hyppyjen aikana. En ole koskaan osannut ajatella, että syynä voisi olla ylikireys. Lantionpohjan rentoutusharjoitteet ovat tuoneet helpotusta kaikkiin näihin ongelmiin ja olen todella kiitollinen että tulin vastaanotollesi, kiitos.”
Nainen 27v.
”Aiemmin heräsin noin 5 kertaa yössä vessaan ja käytin isoja housuvaippoja. Olen nyt 4kk tehnyt lantionpohjan voimaharjoitteita ja nykyään herään enää kerran vessaan yöllä. Olen voinut vaihtaa kevyempiin pikkuhousun suojiin, sillä pissa ei enää valu jalkoja pitkin noustessani sängystä. Et tiedäkään kuinka paljon tämä on parantanut elämänlaatuani.”
Nainen 73v.
Pienikin virtsankarkailu voi haitata elämää ja siksi vaivaan kannattaakin hakea rohkeasti apua!
<3 Tuntuman äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti Sofia