Vahva keskivartalo Hypopressive -alipainehengitys – harjoittelulla

Etsitkö lempeää, mutta tehokasta liikuntamuotoa, mikä parantaa ryhtiä, kaventaa keskivartaloa, kehittää liikkuvuutta sekä vahvistaa lantionpohjaa ja koko kehon syvää tukea? Tässä tapauksessa sinun kannattaa tutustua Hypopressive eli Low Preassure Fitness -harjoitteluun.

Alipainehengitys Venus -asennossa

Hypopressiven juuret

Metodi on alunperin kehitetty Belgiassa fysioterapeutti Marcel Caufriezin johdosta naisille synnytyksestä palautumiseen, ajatuksenaan kirurgiaton kuntoutuminen synnytyksestä. Marcel halusi kehittää perinteisten vatsalihasharjoitteiden tilalle matalan paineen vatsalihasharjoituksia (hypopressive abdominal excercises), joita tehdään asennoissa, missä vatsaonteloon tai lantionpohjaan ei kohdistu painetta. Myöhemmin Espanjassa espanjanlainen urheilija ja liikuntatieteiden lisensiaatti Piti Pinsach, Camilo Villanueva sekä naisten terveyteen ja liikuntaan erikoistunut tohtori Tamara Rial kehittivät Hypopressiven -alipainehengityksen- ympärille Low Pressure Fitness -tekniikan, missä hengitys- ja asentoharjoituksiin yhdistyy myofaskiaalisia release harjoitteita (lihaskalvoja rentouttavia harjoitteita) sekä neurodynamiikkaa. Suomeen Hypopressive -harjoittelu rantautui vuonna 2015 pilatesohjaaja, tanssija Suvi-Maria Helinin tuodessa tekniikkaa tunnetuksi. 

Säännöllisellä hypopressive -harjoittelulla on pystytty kuntouttamaan lieviä gynekologisia laskeumia sekä edesauttamaan vatsalihasten erkauman kuntouttamista. Hypopressive -harrastajat kokevat myös että muun muassa ryhti on parempi kuin ennen, juokseminen helpottunut virtsanpidätyskyvyn parantuessa, voimaharjoittelussa tukea on helpompi ottaa raskaiden perusliikkeiden aikana ja useilla myös rintakehän alueen kireydet ovat vähentyneet ja hengitys helpottunut huomattavasti. 

Valesisäänhengityksen aikana tapahtuva vakuumi keskivartalossa

Hypopressiven tekniikka

Hypopressive – alipainehengitys – juontaa juurensa joogassa harjoitetusta Uddiyana Bandha- pranauamasta, jossa suoritetaan hengityksen pidätys ja tätä kautta vatsaonteloon syntyy negatiivinen paine/tyhjiö. Hypopressive -harjoittelun yksi kulmakivistä onkin oppia “valesisäänhengitys”, jonka aikana keskivartaloon saada alipaine, vakuumi aikaiseksi. Kun vakuumi syntyy, lihaskalvorakenteet lantionpohjasta saakka kiristyvät ja nousevat ylöspäin ja tähän mekanismiin perustuu myös se, miksi hypopressive -harjoittelulla ollaan saatu gynekologisia laskeumia kuntoutumaan ja rintakehän liikkuvuutta lisääntymään. Alipainehengitysten lisäksi harjoittelussa opetellaan liikesarja, mikä lähtee seisoma-asennosta kohti polviseisonta-, konttaus-, istuma-, selinmakuu- ja kylkimakuuasentoja. 

Tuntuman Hypopressive -kurssit

Tuntumassa tarjoamme Hypopressive -harjoittelua kolmessa eri tasossa. Tekniikan alkeet käydään läpi 2,5h kestävällä tiiviskurssilla. Tämän jälkeen harjoittelua voi jatkaa tasoille 1,2,3. Hypopressive -harjoittelun vaikutuksia on tutkittu ja 2-3 kertaa viikossa, 20-30 minuuttia kerrallaan kestävillä harjoituksilla on saatu jo loistavia muutoksia kehossa aikaiseksi. Uskoisin, että jokaiselta löytyy arjesta tuon verran aikaa huoltaa ja vahvistaa omaa kehoa. 🙂 Hypopressive -ryhmien ideana on, että asiakas pystyisi ja osaisi tehdä harjoittelua myös kotona. Sinun ei siis tarvitse jatkaa suoraan tasosta toiseen, vaan voit esimerkiksi jokaisen tason jälkeen treenata kotona ja tulla seuraavalle tasolle, kun kehosi on siihen valmis. Tarjoamme Tuntumassa lisäksi Flow-tunteja, jotka on tarkoitettu kaikkien tasojen harrastajille. Flow-tunneilla emme opettele uusia tekniikoita, vaan teemme pitkää sarjaa Hypopressive -harjoittelua ja tämä onkin monelle ollut tärkeä osa harjoittelua, kun kerran viikossa pääsee ohjatulle tunnille.

Harjoittelu tapahtuu seisten, polviseisonnassa, konttausasennoissa, istuen sekä selin- ja kylkimakuulla

Hypopressive – harjoittelun hyötyjä

 • Hengitystekniikan parantuminen ja rintakehän liikkuvuuden lisääntyminen
 • Koko kehon liikkuvuuden lisääntyminen
 • Vyötärön kaventuminen
 • Keskivartalon ja lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisy ja kuntoutus (virtsankarkailu, gynekologiset laskeumat, vatsalihasten erkauma, välilevyn pullistumat)
 • Verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastuminen
 • Suolen toiminnan parantuminen, ummetuksen ennaltaehkäisy ja hoito
 • Ryhdin parantuminen (lapatuki, lantion asento, hartialinja)
 • Raskauteen valmistautuminen, keskivartalon ja lantionpohjan vahvistaminen
 • Turvallinen palautuminen synnytyksestä
 • Seksuaalisen suorituskyvyn parantuminen
 • Lantionpohjan voimatasojen kehittyminen
 • Urheilullisen suorituskyvyn parantuminen

Tutustu alkaviin Hypopressive -ryhmiin tästä.

Tervetuloa kapeampi vyötärö!

<3 Sofia