Sallan vastaanotolla Tuntumassa

Lantionpohjan fysioterapeutti & Äitiysfysioterapeutti

Tämän tekstin tarkoitus on avata teille lukijoille mitä minun vastaanotollani Naisten Hyvinvointikeskus Tuntumassa tapahtuu. Olen äitiysfysioterapeutti ja lantionpohjan fysioterapeutti. Äitiysfysioterapia on vielä osalle tuntematon käsite, koska se on uusi osa-alue fysioterapiassa. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että nimike voisi hyvin olla naisten fysioterapia, koska mielestäni se kuvaa jopa todenmukaisemmin äitiysfysioterapeuttien osaamisaluetta -olemme erikoistuneet naiseuden eri vaiheessa ilmeneviin haasteisiin ja niiden hoitoon fysioterapeuttisin keinoin.

Toki suurin osa fysioterapia-asiakkaistani on äitejä, ja vielä aika vasta synnyttäneitä äitejä. Tyypillisin vastaanotolle tuleva asiakas on synnyttänyt 2-6 kk aiemmin. Hän on hieman huolissaan kuinka keho on palautunut raskausajasta ja synnytyksestä. Jos synnytystapana on ollut sektio, arven alueeseen liittyvät tuntemukset tulevat yleensä käynnillä ilmi. Jos synnytys on ollut alatiesynnytys, lantionpohjan toiminta on voinut aiheuttaa enemmän kysymyksiä. Aikaa varatessa on voinut olla mielessä myös liikuntaharrastukset, mahdollisiiin aikaisempiin omiin harrastuksiin palaaminen. Missä vaiheessa olisi minulle sopivaa palata harrastukseen? Mitä tulisi huomioida? Onko tuntemukseni normaaleja? Tai ajan varaamiseen on voinut sysätä väsymys ja vaikeus jaksaa arkea vauvan kanssa. Lantionpohjan toiminta ja tuntemukset tai kipu jossain kehon osassa ovat myös yleisiä syitä tulla äitiysfysioterapiaan. 

Aiemmin kuvattu on siis tyypillisin luonani käyvä asiakas, mutta ei ainoa tilanne kun äitiysfysioterapiaan kannattaa tulla. Yhä useammat äidit tiedostavat nykyään, että jo raskausaikana voi käydä äitiysfysioterapeutin luona. Mutta mielelläni ohjaisin yhä useampia asiakkaita jo raskausaikana. Keho kokee suuria muutoksia raskauden myötä, ja näistä muutoksista aiheutuu joskus kipuja tai muita tuntemuksia kehoon. Kehoa voidaan kuitenkin tasapainottaa fysioterapian keinoilla. Raskausajan fysioterapia on luonteeltaan myös ennaltaehkäisevää. Haetaan keinoja, joilla keho pysyy mahdollisimman toimintakykyisenä tai etsitään tapoja valmistautua synnytykseen. Kehon toimintakyvyn pysyessä yllä raskausaikana, palautuminen synnytyksen jälkeen voi myös olla mutkattomampaa. Vastaanotollani voi käydä siis hakemassa myös neuvoja vaikka kipuja ei olisikaan. Raskausajan fysioterapiassa käytän välineenä esimerkiksi rebozo-liinaa tai fysioterapeuttista fasciakäsittelyä, jos odottavan kehoa tarvitsee rentouttaa. Rebozo-liina tekniikoita voi viedä myös kotiin ja tehdä kumppanin kanssa. 

Lantionpohjan fysioterapiaan hakeudutaan yleisimmin virtsankarkailun vuoksi. Virtsankarkailu on voinut alkaa synnytyksen, muuttuneen treenisisällön tai esimerkiksi vaihdevuosien myötä. Käynniltä voi myös tulla hakemaan vinkkejä lantionpohjan harjoitteluun tai rentouttamiseen, tarkistamaan tekeekö harjoituksia oikein tai onko ne oikeat lihakset mitä on treenannut. Kipu lantion alueella tai laskeumien aiheuttamat haasteet ovat myös syitä tulla lantionpohjan fysioterapeutin vastaanotolle. Osana lantionpohjan fysioterapiaa käytän tarpeen mukaan osaamistani myös muista fysioterapian osa-alueista, joten käynnillä huomioidaan koko kehon toiminta.

Kenenkään ei tarvitse näytellä aktiivista ja urheilevaa äitiä, jos lapsen kanssa vaunukävelylle lähteminen tuntuu tällä hetkellä ylivoimaiselta. Omat voimavarat voi siis rehellisesti kertoa.

Olipa asiakkaan tilanne ja syy ajanvaraukseen millainen tahansa, kun hän saapuu minun luokseni Tuntumaan, juttelemme aluksi rauhassa asioista, jotka ovat saaneet hänet varaamaan ajan. Haastatteluun varaan ensimmäisellä kerralla hyvin aikaa, jotta kokonaistilanne hahmottuisi. Joskus haastattelun aikana asiakkaan tunteet nousevat pintaan ja kyyneleet virtaavat itse kullakin, mutta se ei haittaa. Tunteet kuuluvat elämään! Yleensä parilla nenäliinalla selvitään. Usein pienten lasten äidit ovat väsyneitä, mikä on myös asia jota ei kannata peitellä käynnin aikana. On parempi tuoda oma tilanne esille, jolloin voin suunnitella mahdolliset kotiohjeet asiakkaan arkeen sopiviksi. Kenenkään ei tarvitse näytellä aktiivista ja urheilevaa äitiä, jos lapsen kanssa vaunukävelylle lähteminen tuntuu tällä hetkellä ylivoimaiselta. Omat voimavarat voi siis rehellisesti kertoa.

Toivon olevani helposti lähestyttävä myös ammatillisessa roolissa, jotta asiakkaat empimättä voivat kertoa ja kysyä kehon toimintaan liittyvistä asioista. Lantionpohjan toimintaan liittyvät ongelmat ovat monelle vaikea asia ottaa puheeksi, mutta lantionpohjan fysioterapeutin luona niistä voi häpeilemättä kertoa. 

Tule vastaanotolleni omana itsenäsi ja kerro rohkeasti tilanteesi, lupaan käyttää tietoni ja taitoni auttaakseni juuri sinua. <3

Salla Tiiro