Esittelyssä Tuntuman äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Salla Tiiro
Minun Tarinani on Tuntuman naisten esittelysarja. Avaamme teille matkaamme naisten hyvinvoinnin ammattilaisiksi, jotta tuntisitte meidät hieman paremmin ja tietäisitte taustaamme. Ensimmäisenä esittelyvuorossa on Salla, äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti. Tuntuman lempeä, rauhallinen ja lämmin persoona, joka ei koskaan tingi ammattitaidostaan.
—Olen 33-vuotias kahden lapsen äiti, joka löysi uuden innostuksen työhönsä äitiysvapaan aikana. Olen valmistunut fysioterapeutiksi vuonna 2009, valmistumiseni jälkeen tein sijaisuuksia sekä sairaalamaailmassa että yksityisellä puolella. En kuitenkaan kokenut erityisen suurta intohimoa työtä kohtaan. Käännekohta elämässä tapahtui, kun aloin odottamaan esikoistani vuonna 2011, mikä mullisti maailmani monella tavalla! Raskausaika sujui mukavasti, pystyin jatkamaan liikuntaa ja voin hyvin. Synnytyksen jälkeen koin kuitenkin olevani hukassa muuttuneessa kehossani. Olin fysioterapeutti ja aina liikuntaa harrastanut, mutta nyt en tuntenut kehoa enää omakseni enkä tiennyt mitä tehdä. Lähdin etsimään tietoa synnytyksestä palautumisesta, huomatakseni että monenlaista tietoa löytyi -ristiriitaistakin.
Esikoisen ollessa vuoden ikäinen aloin odottaa toista lastamme. Toisessa raskaudessa oli hieman enemmän haasteita kuin ensimmäisessä, mutta ei juuri liitoskipuja ja harjoitussupistuksia pahempaa. Olin onnekseni löytänyt tietoa synnytyksestä palautumisesta ja ehtinyt harjoitella ja huoltaa kehoani ennen kuin olin uudelleen raskaana. Raskausaikana jatkoin liikkumista kehoani kuunnellen. Toinen synnytys oli voimaanuttava kokemus, koin hallitsevani tilannetta ja osittain myös kehoani, enemmän kuin esikoisen synnytyksessä. Olin ihan ihmeissäni olotilasta synnytyksen jälkeen!
Kahden vaippaikäisen hoitaminen vaati veronsa, joten hetkeksi omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jäi toiselle sijalle. Pienemmän lapsen ollessa muutaman kuukauden ikäinen, aloin etsiä Oulusta fysioterapeuttia, joka olisi erikoistunut synnytyksestä palautumiseen. Halusin saada toisen mielipiteen miten edetä ja miten palautumiseni on lähtenyt käyntiin. En kuitenkaan löytänyt ketään. Harjoittelin siis itsenäisesti ja opiskelin lisää aiheesta. Kävin myös koulutuksissa, joista sain lisätietoa mm vatsalihasten erkaumasta ja lantionpohjan toiminnasta.
Noin vuoden kuluttua toisesta synnytyksestä tunsin jo kehon omakseni ja pystyin luottamaan siihen. Energiaa alkoi riittää myös muuhun kuin lasten hoitoon, joten ideoita äideille suunnatuista ryhmistä alkoi pursuta. Seuraavana syksynä starttasikin ensimmäinen Korsetti Kuntoon -pienryhmä, joka oli suunnattu äideille turvallisesksi aloitukseksi keskivartaloharjoitteluun ja erityisesti vatsalihasten erkaumasta kuntoutumiseen. Palaute oli hyvää, useat olivat toivoneet tämän kaltaista ryhmää. Äidit selvästi kokivat tarvitsevansa tukea kehollisiin haasteisiin synnytyksen jälkeen. Ryhmiin kuului alkututkimus, jossa tilanne tutkittiin. Pian alkoi tulla kyselyjä mahdollisuudesta tutkimukseen, vaikka ryhmään ei lähtisikään mukaan. Tällöin päätin panostaa toimintaan enemmän aikaani ja vuokrasin vastaanottotilan. Huomasin, että äitiysfysioterapia ja lantionpohjan fysioterapia oli vienyt minut täysin mukanaan!
Edelleen ohjaan Tuntumassa Korsetti Kuntoon – Eroon Erkaumasta -ryhmiä, jonka suunnittelusta tieni yrittäjänä alkoi. Vuosi vuodelta kiinnostus kehon toimintaa kohtaan vain lisääntyy, joten on onni saada työskennellä naisten terveyden parissa. Mitä enemmän tietoa karttuu, sitä enemmän tästä fysioterapian osa-alueesta olen innostunut. Omakohtainen kokemus raskausajan ja synnytyksen jälkeisistä haasteista on sysännyt minut tälle tielle, ja tätä tietä haluan kulkea pitkään!
<3:llä Salla