Raskausfysioterapia – Mitä se on ja kenelle?

Raskausajan fysioterapia on suunnattu ihan jokaiselle pienokaistaan vatsassa kantavalle äidille. Äitiysfysioterapeutin vastaanotolle tullessa ei tarvitse olla suuria kipuja, diagnoosia lääkäriltä tai valtavia vaikeuksia selvitä arjesta. Raskausaika joka tapauksessa muuttaa kehoa paljon, jolloin haasteita usein ilmenee. Raskaushormonit pehmentävät kudoksia, kasvava vatsa muuttaa kehon painopistettä, ryhti muuttuu ja mahdollisesti liikuntaharrastukset vaihtuvat.


Kaikki edellä mainitut tekijät voivat aiheuttaa kehossa tuntemuksia. Esimerkiksi selkäkivut ja lantion alueen kivut ovat monelle raskaana olevalle tuttuja riesoja. Ehkä olet kokenut kipuja itsekin? Tai saanut kuulla tuttavan voivottelevan selkäänsä? Monet mieltävät fysioterapian pelkästään kuntouttavana toimintana, mutta tavoite voi olla myös ennaltaehkäistä kipuja tai ylläpitää hyvää toimintakykyä. Älä siis odottele kehon voimakkaita viestejä, vaan ennaltaehkäise kipuja! 

Raskausfysioterapiassa tilanne kartoitetaan jokaisen odottavan äidin kohdalla, joten haastattelun ja fysioterapeuttisen tutkimisen mukaan annetut ohjeet ovat yksilölliset. Alkuhaastattelulla selvitetään kuinka pitkällä raskaus on, miten se on sujunut, onko ollut haasteita ja mihin erityisesti tuleva äiti kaipaa ohjeita ja tukea. Käyntien tavoite on tukea kehon tasapainoa, jolloin äidin on hyvä olla kehossaan ja myös mahassa majaileva vauva viihtyy.


Kehon tasapainottamisella voidaan vaikuttaa positiivisesti myös tulevaan synnytykseen. Jotta kehollinen tasapaino saavutetaan, äitiysfysioterapeutin vastaanotolla tulevalle äidille voidaan ohjata mm. kehoa vahvistavia harjoituksia, rentouttavia harjoituksia, arjen ergonomiaa tai tehdä manuaalisia käsittelyjä.


Raskausaika on suurten muutosten aikaa sekä kehollisesti että henkisesti, joten on erityisen tärkeää pitää huolta itsestään. Ei ole yhtä oikeaa ja kaikille sopivaa kaavaa, vaan kehon kuuntelu ja omien tuntemusten huomioiminen ovat tärkeitä. Kun raskausaikana huolehtii omasta  hyvinvoinnista, huolehtii myös vatsassa kasvavan vauvan hyvinvoinnista.


Miettiessäni raskausajan haasteita, muistelin myös omia raskauksia. Takana on kaksi raskautta, jotka ovat molemmat sujuneet hyvin, vaikka ovatkin olleet erilaisia. Haasteita olen molemmissa kohdannut, mutta koin saavani apua mm. uinnista, raskausaikaan sopivasta kehonpainoharjoittelusta, hiihdosta, kävelylenkeistä (erityisesti ystävän seurassa :)), hieronnasta ja rentoutushetkistä.

Kuvassa odotan toista lastani (raskausviikko 40).

<3:llä äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Salla