Gestaatiodiabetes, alias RADI

Raskausdiabetes voi tulla monelle melkoisena yllätyksenä ensimmäisessä raskaudessa. Itse sain ensimmäisen Radi-diagnoosini, kun odotin esikoistamme rv12. Painoni oli normaali, harrastin paljon liikuntaa ja söin perusterveellisesti. Syy tähän oli kuitenkin PCOS, josta olin vuosi ennemmin saanut diagnoosin. Raskausdiabetes ei siis ole pelkästään ylipainosta johtuvaa, harmittavan usein se kuitenkin yhdistetään vain ja ainoastaan siihen. Hormonitoiminnan ongelmat aiheuttavat usein ongelmia aineenvaihdunnan kanssa, jonka seurauksena monelle tulee insuliiniresistenssi. Siinä kehon kyky ottaa vastaan glukoosia verenkierrosta aterian jälkeen on heikentynyt. Raskausdiabeteksessä insuliiniherkkyys heikkenee loppuraskautta kohdin kehon rasvanmäärän lisääntyessä ja istukkaperäisistä hormoneista johtuen. Tämä tekeekin ruokailuista yhä hankalampaa ja henkinen kuormitus voi olla todella kova, kun sen kanssa on jo hyvä tovi ollut taistelua ja ruokien kanssa kikkailua.

Raskausdiabeteksen kanssa ruokailut

Oleellisinta on huolehtia riittävästä energiansaannista ja säännöllisestä syömisestä. Pätee toki normaaliin raskauteenkin, mutta ateriavälien venyessä liikaa sokereiden heittely voi osalla olla melko rajuakin. Tärkeää on löytää itselle sopiva ruokarytmi.

Aamupaastojen kanssa kamppaillessa on tärkeää huomioida koko päivän aikana syödyt ateriat. Iltapalakikkailu on varmasti kaikille tuttu juttu, joilla radi on tai on ollut. Iltapala voi auttaa pitämään aamun arvot parempina, mutta pelkän iltapalan sijaan, suosittelenkin katsomaan aina jo aamun ensimmäistä ateriaa ja huomioimaan sen kokonaisuutta.

Aterioiden koostamisessa on tärkeää huomioida, että saadaan riittävästi (vähärasvaista) proteiinia, kasviperäisiä rasvoja ja kasviksista ja marjoista saatavaa kuitua. Kasvisten saantisuositus on 600 g jonka lisäksi tulisi syödä kaksi annosta marjoja ja hedelmiä.  Kasvirasvoja tulisi saada 60-80 g/vrk. Lähde: Syödään yhdessä – ravitsemussuositukset.

Esimerkkejä kuinka saavuttaa päivässä riittävästi ravintokuitua sekä pehmeitä kasvirasvoja

Kaikille ei hedelmät sovi, varsinkaan heti aamusta. Jos kaipaat jotain raikasta hedelmää, kokeile päärynää, joka sisältää hurjan määrän kuitua. Osta päärynä luomuna tai pese hyvin niin voit syödä sen kuorineen. Lisää päärynän kaveriksi pieni kourallinen hyviä rasvoja ja proteiinia sisältäviä manteleita. Oiva välipala pitämään sokerit hyvänä ja hymyn huulilla.

Aamupalalle oivallisia proteiininlähteitä ovat esimerkiksi
Maustamattomat riisi- tai heraproteiinijauheet (smoothien tai jogurtin sekaan)
Raejuusto
Maustamaton rahka
Arlan Islantilainen jogurtti 3 %
Lidl:n Kreikkalainen jogurtti 2 %
Alpron Greek Style maustamaton ”soijarahka”
Rainbow luomu soijajogurtti
Maapähkinävoi (sis. pehmeitä rasvoja)
Kananmuna/kananmunan valkuainen

Yhdistämällä näitä marjojen, kasvisten, rasvojen ja täysjyväviljojen kanssa, rakentuu hyviä ateriakokonaisuuksia, joilla päivä starttaa virkeänä.

Pahinta ja järjettömintä Radissa kuitenkin on se, että mitä söit tänään, ei ehkä sovikkaan huomenna. LOL.

Tsemppiä hurjasti Radin kanssa elämiseen. Onneksi tila on väliaikainen ja minulle se toi paljon hyvääkin elämään.

– Noora