Synnytyksen jälkeinen liikunta

Jäikö liikunta raskausaikana vähemmälle ja synnytyksen jälkeen olisi kova halu palata harrastusten pariin? Saada ehkä myös omaa tuttua kroppaa takaisin. Mitä siis tulisi ottaa huomioon kun synnytyksen jälkeen lähtee liikkumaan?


Koska raskausaikana ja synnytyksessä keho on kokenut suuria muutoksia, liikkeelle ei kannata lähteä suinpäin ja suurilla painoilla. Jo raskausaikana tai viimeistää synnytyssairaalassa jokaisen äidin tulisi saada ohjeet lantionpohjan lihasten harjoitteluun, mielellään ohjeistuksen kanssa. 
Synnytyksen jälkeinen harjoittelu on paras aloittaa näistä harjoitteista, jotta saadaan keskivartalon syvälle tuelle pohjaa. Kun lantionpohjan lihaksiin on harjoittelun kautta saatu yhteys ja hieman myös voimaa, on turvallista siirtyä keskivartalon syvän tuen harjoitteisiin. Edelleen harjoitellaan siis kevyesti ja pienillä liikkeillä. On yksilöllistä kuinka nopeasti harjoittelussa voi edetä seuraavalle tasolle, joten ei kannata verrata omaa kroppaa ja harjoittelua kaveriin tai Instagramin seurattaviin.



Kun keskivartalon syvä tuki on löytynyt, lantionpohjan lihaksissa on hallintaa ja kehon linjaus on kunnossa, on aika siirtyä hieman kuormittavampaan liikuntaan. Älä kuitenkaan kiirehdi tässä! Hyvin rakennettu pohja säästää sinua kivuilta ja murheilta myöhemmin.

Turvallisinta on aloittaa jotain tutusta lajista, jossa ei tule hyppyjä tai ponnistuksia suurilla kuormilla. Esimerkiksi kehonpainoharjoittelu kotona on hyvä vaihtoehto. Jos omistat salikortin, ja kuntosaliharjoittelu on tuttua, voit aloittaa harjoittelun kevyesti myös siellä. Kun aloitat uusia harjoittelumuotoja tai lisäät tehoja treeneihin, on erittäin tärkeää kuunnella kehon viestejä. Miltä harjoittelu tuntuu? Miltä olo tuntuu treenin jälkeen? Ja seuraavana päivänä?


Keho palautuu synnytyksen jälkeen spontaanistikin, mutta omalla toiminnalla tätä palautumista voi joko tukea tai heikentää. Harjoittelun ja liikunnan lisäksi on todella merkityksellistä kuinka kehoa käyttää tavallisissa arjen toiminnoissa.

Yksikertaisia asioita, mutta välillä tarvitsee myös ulkopuolisen arviota ja näkemystä tilanteeseen. Jos kaipaat tarkempaa tutkimusta kehon palautumisesta ja ohjeita liikunnan aloittamiseen synnytyksen jälkeen, äitiysfysioterapeutit osaavat varmasti auttaa sinua! Voit tarkistaa sinun lähelläsi olevat äitiysfysioterapeutit osoitteesta: https://www.aitiysfysioterapia.fi/aitiysfysioterapeutit/


Kun liikunnan tuottama hyvänolon tunne on koukuttanut sinut, muista myös huolehtia riittävästä levosta ja laadukkaasta ravinnosta! Mutta näistä lisää myöhemmissä kirjoituksissa. Aurinkoista syksyä sinulle!